Англиканската църква заяви, че ще позволи благословии за граждански бракове между

...
Англиканската църква заяви, че ще позволи благословии за граждански бракове между
Коментари Харесай

Англиканската църква благославя гей браковете, но извън храмовете

Англиканската черква съобщи, че ще разреши благословии за цивилен бракове сред хора от един и същи пол за първи път, само че не и в нейните храмове, предава Associated Press.

Решението е взето след пет години диспути и съвещания по отношение на позицията на църквата по отношение на сексуалността. Очаква се това да бъде включено в отчет до националното заседание на църквата - Генералния синод, който се привиква в Лондон идващия месец.

Според предложенията позицията на англиканската черква, че тайнството на брака е лимитирано до съюзи сред един мъж и една жена, няма да се промени.

Еднополовите двойки обаче ще могат да получат църковна работа с молебствия за посвещение, признателност или за Божието благословение, откакто са сключили цивилен брак или са записали гражданско партньорство, само че това може да става на гала отвън храмовете под юрисдикцията на англиканската черква.

Еднополовите бракове са законни в Англия и Уелс от 2013 година, само че църквата не промени учението си, когато законът се промени.

Архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби, духовният водач на Англиканската черква, призна, че предложенията „ ще наподобяват прекомерно надалеч за някои и не задоволително надалеч за други “.

„ Този отговор отразява разнообразието от възгледи в англиканската черква по въпросите на сексуалността, връзките и брака. Радвам се на това разнообразие и поздравявам този метод за отразяването му в живота на нашата черква “, сподели Уелби.

„ Надявам се, че може да се предложи метод на Църквата на Англия, обществено и недвусмислено, да каже на всички християни и изключително на ЛГБТ хората, че са добре пристигнали и са значима и скъпоценна част от тялото Христово “, добави той.

Църквата сподели, че епископите възнамеряват да поднесат публични извинения на ЛГБТ хората в петък за „ отхвърлянето, изключването и враждебността “, които са почувствали от църквата.

Той сподели, че ще издаде свещенически насоки за своите чиновници и конгрегации и ще ги призове да приветстват еднополовите двойки „ безусловно и с наслада “.

Архиепископът на Йорк Стивън Котрел се извини за „ метода, по който ЛГБТ хората и тези, които обичат, са били третирани от църквата, която най-много би трябвало да признае всеки като скъп и основан по Божия облик “.

„ Ние надълбоко съжаляваме и се срамим и желаеме да използваме тази опция, с цел да стартираме на чисто в духа на смирение, на който нашата религия ни учи “, сподели той. „ Това не е краят на това пътешестване, само че ние достигнахме крайъгълен камък и се надявам, че тези молебствия на обич и религия могат да обезпечат метод за всички нас да честваме и утвърждаваме еднополовите връзки. “

Очаква се Генералният синод да разиска в детайли предложенията по време на съвещанието си от 6 до 20 февруари.

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР